Het verhaal van Olivier.

Op een zondag eind maart ging Frans op zijn dagelijkse inspectietocht naar het natuurgebied bij het Veerse Meer. In da kalftijd gaat hij dagelijks kijken of alles goed gaat. Die dag kwam hij precies op tijd, want hij zag in de verte een koe (Klazina) lopen waar iets uithing. Een kalf? Toen hij dichterbij kwam zag hij het: het was geen kalf maar de baarmoeder die er uit was geperst. Hij belde direct de veearts en naar ons, of wij ook kwamen helpen. Daarna ging hij in de buurt van de koe kijken waar het kalf was en gelukkig vond hij het al snel: Een heel groot kalf, een wonder dat dat levend geboren was, het was blijkbaar toch heel zwaar gegaan: vandaar dat de baarmoeder er uit was gegaan.

Gelukkig lukte het Marijn, de veearts om de baarmoeder terug te doen, hij legde ook een strik in de vagina, zodat de baarmoeder er niet opnieuw uit kon gaan. Maar de koe was erg verzwakt. We hebben geprobeerd of het kalf wat kon drinken, maar dat lukte niet, want de koe kon niet staan. Frans heeft geprobeerd wat biest te melken bij Klazina maar er zat maar een beetje in de uier. Gelukkig hadden we op stal een koe die ook net had gekalfd een veel biest had. Frans heeft daar biest gemelkt en is gewapende met een sonde weer terug gegaan naar het kalf.

Frans heeft het kalf dat we Olivier hebben genoemd direct sonde gegeven en gelukkig ging het goed met het kalf. We gaven liever geen fles want als een kalf aan de fles is gewend dan is het daarna moeilijker om weer bij de moeder te drinken.

Otto en OlivierZo ging Frans de eerste dagen 4 keer per dag naar het Veerse Meer om het kalf sondevoeding te geven. En om voor de koe te zorgen. Want daar ging het niet goed mee, ze was erg verzwakt en kon nog niet staan, na een paar dagen hebben we haar met de tractor omhoog getakeld en in de veekar naar huis gebracht, want het was zo koud in de wei.

het linkerkalf is Olivier.

In de stal knapte ze langzamerhand op en na veel oefenen kon ze na anderhalve week weer staan. Ze gaf echter geen melk meer. Daarom zijn we Olivier met de fles gaan geven en gelukkig ging dat heel goed.  Eline ging er elke dag vroeg voor uit bed. Zij heeft hem ook eerst geleerd om aan een speenemmer te drinken en nu drinkt hij uit een gewone emmer! Moeder Klazina loopt inmiddels ook buiten aan een dijk bij Oranjeplaat en met haar gaat het ook goed.

Eline met O en OOlivier loopt samen met Otto in het kleine weitje naast ons huis, weet u nog? Otto is het ene tweelingkalf van Janine, omdat Janine te weinig melk geeft hebben we eerst allebei haar kalfjes met de fles bijgegeven, later bleek dat Onno alle melk van zijn moeder opdronk enOtto bijna niet meer bij haar moeder dronk. Dus zijn we Otto ook helemaal verder met de fles gaan geven, ze maken het prima samen en Eline heeft het er druk mee!