Het verhaal van kalf Yvonne

Donderdag 30 april – natuurgebied de Middelplaten

Al enkele dagen zien we moederkoe Joline bij de koppel lopen zonder kalf, terwijl de andere koeien meestal wel hun kalf bij zich hebben om ongeveer 17 uur. Frans heeft al verschillende keren gezocht, maar in een gebied van meer dan 100 ha lijkt zoeken een onbegonnen werk.

Toch onderneemt hij die avond weer een poging, maar zonder resultaat. Als hij weer naar huis rijdt stopt hij onderweg op verschillende plaatsen langs de weg langs het natuurgebied en kijkt met de verrekijker het gebied in. Dan ziet hij iets bruins, is het een struikje? Maar het gaat staan en heeft ook iets wits…..Frans er naar toe….het is een kalf, eerst schrikt het maar dan komt het al snel achter Frans aan…het is wel een kilometer lopen naar de moeder, het kalf is uitgeput, iedere keer loopt het een stukje en dan draagt Frans het weer een stuk, ook door een kreek, waar het water tot boven de knieën komt. Maar ze bereiken de moeder…maar het kalf blijkt niet meer in staat om bij de koe te drinken.

Nadat we samen overlegd hebben, neemt Frans het kalf mee in de auto naar huis en haalt Anneke melk bij een melkveehouder. En dat gaat wel: het kalf drinkt achter elkaar 2 flessen leeg! Het is erg uitgedroogd.

1 mei – in de stal

De volgende dag haalt Frans moederkoe Joline ook naar de stal, het is het beste als kalf Yvonne weer gewoon bij de moeder gaat drinken. Na eerst een fles proberen we het kalf weer te leren bij haar moeder te drinken, daarvoor moeten we de eerste dagen samen zijn, één van ons staat achter het kalf en de ander probeert zijn bekje om de spenen te doen. Het lukt! De eerste tijd wacht het kalfje tot hij ons hoort en dan wil hij bij zijn moeder drinken.

 

 

 

 

 

 

 

Het is best spannend of het kalf blijft leven, we zijn blij als we weer ontlasting zien, de spijsvertering werkt gelukkig. De moederkoe geeft nog niet zo veel melk, daarom blijven we het kalf melk bij geven uit de fles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels kan het kalf weer goed zelf drinken, hij probeert het heel vaak op een dag en als we

het kalf roepen komt het naar ons toe voor een fles!

 

4 mei – In de wei.

In de wei heeft Joline goed voedsel, hopelijk geeft ze dan ook weer steeds meer melk!

Het is echt een wonder dat we het kalf hebben gevonden en dat het zo is opgeknapt, het springt door de wei!