Kalfjes naar stal

Het is najaar. Het regent veel, het is koud. Daarom hebben we afgelopen vrijdag de kalfjes naar de stal gebracht. Tot nu toe liepen alle kalfjes nog bij hun moeder. De kalfjes zijn geboren tussen november 2016 en juni 2017. Zeker voor de oudste kalfjes werd het tijd om bij hun moeder ‘weg te gaan’ en een ‘eigen leven op te bouwen’. Tot nu toe dronken ze melk bij hun moeder. Op een gegeven moment is dat niet meer nodig.

We zullen vertellen wat wij doen om de kalfjes naar de stal te brengen. Wij gaan met onze veekar (een grote, die alleen achter de trekker kan) naar de wei. Aan onze veekar zitten een aantal hekken die we gebruiken om een hok in de wei te maken. Dit wordt ook wel de vangkooi genoemd. We maken de vangkooi en leggen aan de randen van de vangkooi pruikjes hooi.

Vervolgens gaan we de koeien halen. We nemen een klein pruikje hooi in onze hand en gaan naar de koeien toe. Als we bij de koeien zijn dan roepen we de koeien. We roepen ‘kom dan’ en maken een bepaald geluid met onze tong. Ze kennen onze stem en dan komen ze naar ons toe.

 

Vervolgens nemen we de koeien mee naar de vangkooi. Op de foto hieronder is dat te zien. Misschien laat de kwaliteit van de foto wat te wensen over, maar als u goed kijkt ziet u Frans lopen voor de koeien met een pruikje hooi. De koeien zijn zo gretig dat hij door moet lopen om voor ze uit te blijven. Sommige koeien komen direct mee, anderen komen iets later.

Als de koeien bij de vangkooi zijn dan zien ze het hooi in de vangkooi. Ze gaan dat eten. Soms moeten we nog even wat voorzichtig achter de kalveren lopen om ook die bij de moeders in de vangkooi te laten gaan. Vervolgens doen we de vangkooi erachter dicht. We laten de koeien één voor één weer uit de vangkooi zodat we alleen de kalfjes en de dekstier (want die mocht ook mee) over houden in de vangkooi.

Daarna doen we het hek richting de kar open en gaan we achter de kalfjes lopen zodat ze in de kar gaan. Soms hebben ze even de tijd nodig om in de kar te gaan. Soms durven ze niet goed en moeten we ze helpen door ze de klep iets op te duwen. De dekstier zetten we vast met een touw aan de zijkant omdat die wat groter is. De kalfjes mogen allemaal los in de kar blijven.

Zo brengen we de kalfjes naar de stal. In de stal laten we ze weer uit de veekar. Daar scheidden we de vaarsjes en de stiertjes. Die mogen allebei in een ander hok. De koeien blijven nog in de wei maar mogen binnenkort naar de middelplaten. Want die blijven de hele winter buiten.

Zo hopen wij u een mooi inkijkje te geven hoe we de kalfjes van de wei naar de stal brengen:)