Maak Bottenbouilon met Mergpijpjes en/ of soepbeentjes of met een Knie.

Zelf getrokken botten bouillon is erg gezond.

Als je de botten 24 – 48 uur laat opstaan, wordt al het kraakbeen zacht tot gelatine, het is daarom goed voor je gewrichten en voor je darmen, het legt als het ware een beschermlaagje in je darmen. Omdat onze koeien zoveel buiten grazen bevatten onze botten meer omega-3-vetzuren en zijn ze erg gezond.

Recept Bottenbouillon:

Ingrediënten:

  • 1 kg mergpijpjes of soepbeentjes
  • 2 uien in grove stukken
  • 2 wortels in grove stukken
  • 3 laurierblaadjes
  • zout
  • andere groenten of kruiden naar smaak
  • evt. scheutje appelazijn ( daardoor trekken de voedingsstoffen nog beter uit de botten, maar het geeft wel een iets zure smaak aan de bouillon)
  • zoveel water zodat de botten onder water staan.

Doe alle ingrediënten in een grote pan, breng het aan de kook en laat het heel zacht sudderen.

Hoe langer je het doet, hoe meer gelatine de bouilon straks bevat.

Als je vindt dat de bouillon lang genoeg gekookt heeft, kan je de zachtgekookte groenten verwijderen, de botten verwijderen, het vlees ervan en het merg doe je weer terug in de soep, het merg bevat veel gezonde voedingsstoffen.  Als je een gladde bouillon wilt, kan je de bouillon zeven , maar dat hoeft niet. Nu kan je verder je soep maken van de bouillon door fijngesneden groenten en kruiden toe te voegen en die nog kort te laten trekken. Je kunt de bouillon ook prima invriezen!