Categoriearchief: Nieuws

Het verhaal van kalf Yvonne

Donderdag 30 april – natuurgebied de Middelplaten

Al enkele dagen zien we moederkoe Joline bij de koppel lopen zonder kalf, terwijl de andere koeien meestal wel hun kalf bij zich hebben om ongeveer 17 uur. Frans heeft al verschillende keren gezocht, maar in een gebied van meer dan 100 ha lijkt zoeken een onbegonnen werk.

Toch onderneemt hij die avond weer een poging, maar zonder resultaat. Als hij weer naar huis rijdt stopt hij onderweg op verschillende plaatsen langs de weg langs het natuurgebied en kijkt met de verrekijker het gebied in. Dan ziet hij iets bruins, is het een struikje? Maar het gaat staan en heeft ook iets wits…..Frans er naar toe….het is een kalf, eerst schrikt het maar dan komt het al snel achter Frans aan…het is wel een kilometer lopen naar de moeder, het kalf is uitgeput, iedere keer loopt het een stukje en dan draagt Frans het weer een stuk, ook door een kreek, waar het water tot boven de knieën komt. Maar ze bereiken de moeder…maar het kalf blijkt niet meer in staat om bij de koe te drinken.

Nadat we samen overlegd hebben, neemt Frans het kalf mee in de auto naar huis en haalt Anneke melk bij een melkveehouder. En dat gaat wel: het kalf drinkt achter elkaar 2 flessen leeg! Het is erg uitgedroogd.

1 mei – in de stal

De volgende dag haalt Frans moederkoe Joline ook naar de stal, het is het beste als kalf Yvonne weer gewoon bij de moeder gaat drinken. Na eerst een fles proberen we het kalf weer te leren bij haar moeder te drinken, daarvoor moeten we de eerste dagen samen zijn, één van ons staat achter het kalf en de ander probeert zijn bekje om de spenen te doen. Het lukt! De eerste tijd wacht het kalfje tot hij ons hoort en dan wil hij bij zijn moeder drinken.

 

 

 

 

 

 

 

Het is best spannend of het kalf blijft leven, we zijn blij als we weer ontlasting zien, de spijsvertering werkt gelukkig. De moederkoe geeft nog niet zo veel melk, daarom blijven we het kalf melk bij geven uit de fles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels kan het kalf weer goed zelf drinken, hij probeert het heel vaak op een dag en als we

het kalf roepen komt het naar ons toe voor een fles!

 

4 mei – In de wei.

In de wei heeft Joline goed voedsel, hopelijk geeft ze dan ook weer steeds meer melk!

Het is echt een wonder dat we het kalf hebben gevonden en dat het zo is opgeknapt, het springt door de wei!

 

Kalfjes bij het Veerse Meer

Er zijn heel veel kalfjes geboren bij het Veerse Meer, wel 15! De geboortes zijn voorspoedig gegaan en met de kalfjes gaat het goed! Je ziet ze vaak in groepjes met elkaar rennen! We hebben gisteren een fotoreportage gemaakt, zodat u mee kunt genieten!

Update maatregelen ivm corona virus

Beste klanten,

U bent ook nu van harte welkom bij onze vleeswinkel!

Gezien de omstandigheden rond het Corona-virus zijn we voor uw en onze gezondheid tot de volgende veiligheids-maatregelen gekomen:

  • Als u naar onze winkel komt, vragen wij u door de beperkte ruimte buiten te wachten.
  • We hebben een plexiglas-scherm boven de toonbank!
  • Blijf a.u.b. achter de buiten-toonbank, wij zetten uw bestelling dan voor u klaar  in een plastic zak in een bak op de toon bank, daarna kunt u de zak met vlees uit de bak nemen.
  • U kunt uw bestelling aan ons vertellen en wij maken die voor u klaar, we vragen u niet zelf produkten uit onze diepvries te pakken.
  • Houdt 1.5 meter afstand tot elkaar.
  • We vragen u met uw telefoon te betalen of per pin. Wij hebben liever niet dat u contant betaalt.
  • Er staat desinfectie-middel bij ons pinapparaat.
  • We vragen u om nog niet in onze stal te komen, maar als u de dijk opgaat bij onze boerderij kunt u links kalf Yvonne zien met haar moeder en rechts 2 Hereford-koeien met een kalfje van ruim een week oud: Yaco. En achter onze stal in de wei kunt u onze stieren zien lopen!
  • Als u verkoudheidsklachten hebt, willen wij u vragen niet zelf te komen. Als u niemand hebt om het vlees voor u te halen, kunt u ons bellen, zodat we het komen bezorgen. Graag bellen voor vrijdag indien mogelijk.

Bij de verse verkoop uit de koelcel  hebben we de volgende aanvullende maatregelen genomen:

  • U bent vrijdag welkom vanaf 14 tot 18 uur i.p.v. vanaf 15 tot 18 uur, komt u a.u.b. verspreid, zodat er een minder grote groep mensen tegelijk aanwezig is. Zaterdag bent u welkom van 9:30 tot 12 uur.
  • We hebben ook hier een plexiglas-scherm boven de toonbank!
  • Blijf a.u.b. achter  de toonbank, wij zetten uw bestelling dan voor u klaar  in een plastic zak in een bak op de toon bank, daarna kunt u de zak met vlees uit de bak nemen. We vragen u niet zelf de produkten uit de koelcel te halen.
  • Als u nog niet besteld hebt, geef dan a.u.b. door wat u wilt hebben en wij pakken dit voor u.
  • Als u naast uw bestelling nog wat extra bij wilt kopen kan dat natuurlijk ook.

Bij het bezorgen gaan we als volgt te werk:

  • We sturen u de dag ervoor een mail met ongeveer de bezorgtijd.
  • Wilt u van te voren een krat of wasmand op de stoep bij de voordeur zetten? Wij zetten daarin de zak met uw bestelling en bellen bij u aan om te zeggen dat uw vlees klaarstaat.
  • We vragen u vooraf over de bank te betalen en zullen u enkele dagen voor de levering een factuur sturen. Het zou fijn zijn als u dat voor donderdag kunt doen.
  • We houden 1.5 meter afstand.

Als u hier vragen over hebt, kunt u deze per mail aan ons stellen, via .

We hopen zo samen in vertrouwen op onze God en op elkaar voor u puur natuurlijk Herefordvlees te leveren en ook mee te werken om de verspreiding van het corona-virus zoveel mogelijk te beperken.

 

Vers vlees: op donderdag 7 en vrijdag 8 mei/ donderdag 28 en vrijdag 29 mei / vrijdag 12 en zaterdag 13 juni

Op DV  donderdag 7 en vrijdag 8 mei / donderdag 28 en vrijdag 29 mei /  vrijdag 12 en zaterdag 13 juni kunnen we u weer vers vlees leveren, u kunt dit in onze webshop bestellen per portie vlees of per pakket van 5, 10 of 20 kg. Als u er vragen over hebt, bel ons gerust op: 0113-613341 of stuur een mailtje naar .

Openingstijden:

  • donderdag 7 mei: 14 – 18 uur.
  • vrijdag 8 mei: 14 – 18 uur.
  • zaterdag 9 mei: 9:30 – 12 uur (uit diepvries).
  • donderdag 28 mei: 14 – 18 uur.
  • vrijdag 29 mei: 14 – 18 uur,
  • zaterdag 30 mei: 9:30 – 12 uur (uit diepvries).
  • vrijdag 12 juni: 14 – 18 uur,
  • zaterdag 13 juni: 9:30 – 12 uur.

Op de overige vrijdagen van 15 – 18 uur en op de zaterdagen van 9:30 – 12 uur bent u van harte welkom voor vlees per porties uit onze diepvries.

Weer volop ambachtelijke rookworsten in de koeling.

We hebben een uniek product in onze winkel: de  Hereford Rookworst. 

Onze Hereford-rookworst bestaat uit puur Hereford gehakt met puur natuurlijke kruiden en wordt gemaakt door onze ambachtelijke slager, een unieke rookworst zonder kunstmatige stoffen.

We hebben de rookworst in de koeling op voorraad, dus u kunt hem op vrijdag en zaterdag komen halen in onze winkel.

Dit zijn de kruiden in de rookworst:

  • basilicum
  • anijs
  • fenegriek
  • kruidnagel
  • laurier
  • lavas wortel
  • majoraan
  • nootmuskaat
  • piment
  • tijm
  • spaanse peper
  • zeezout

Heerlijk in stamppotten, in erwtensoep of andere stevige soepen of gewoon op de boterham.

Bereiding; ongeveer een kwartier in heet, niet kokend, water laten staan, verpakking verwijderen en de rookworst is klaar om te eten. De rookworst is na onze bereiding 3 weken houdbaar in de koelkast en u kunt hem ook invriezen.

 

Winter op de Middelplaten

De moederdieren met de kalfjes blijven de gehele winter grazen op de Middelplaten bij het Veerse Meer, een gebied van ongeveer 120 ha. Er lopen momenteel 25 moederdieren en 8 kalfjes die in het najaar geboren zijn, waaronder een tweeling. Ze doen het goed!  De kalfjes mogen 7 tot 8 maanden bij hun moeder drinken, en als ze niet aan het drinken zijn, zie je de kalfjes vaak bij elkaar.

Vers vlees in 2020: vrijdag 7 februari/ zaterdag 8 februari en vrijdag 6/ zaterdag 7 maart.

Op DV  vrijdag 7 februari/ zaterdag 8 februari en op vrijdag 6 maart/ zaterdag 7 maart kunnen we u weer vleespakketten en vers vlees per portie leveren.

Vanaf 17 januari hebben we weer voldoende van alle soorten in voorraad, komt u gerust eens een kijkje nemen, in onze winkel en in de stal! Dan ziet u waar ons vlees vandaan komt!

Vers vlees op vrijdag 13/ zaterdag 14 december 2019 en op vrijdag 17/ zaterdag 18 januari 2020.

U kunt op DV vrijdag 13 en zaterdag 14 december weer vers vlees bij ons kopen. U kunt het tevoren bestellen in onze webwinkel ( op pagina bestellen op deze site) maar u kunt ook gewoon langskomen. De andere vrijdagen (van 15 – 18 uur) en zaterdagen (van 9:30 tot 12 uur) hebben we vlees voor u uit de diepvries in onze winkel! U bent van harte welkom!