Schenkel – Ondergewaardeerd vlees

Als wij één stuk vlees moeten noemen dat erg ondergewaardeerd is, is het wel de schenkel. De schenkel is uitermate geschikt om te gebruiken als basis voor diverse soepen. Hiervoor kunt u de schenkel enkele uren laten ’trekken’ en hebt u een heerlijk bouillon. Het vlees aan de schenkel is heerlijk als soepvlees.

Een schenkel kan echter ook op een heel andere manier gebruikt worden. Het is heerlijk om de schenkel te stoven. De schenkel kan samen met wat groenten fungeren als een heerlijk stoofpotje. Hiermee kunt u eindeloos afwisselen. Hieronder delen wij een recept wat lijkt op het italiaanse Ossobuco.

Ingrediënten voor 2 personen: 1 schenkel, 1 wortel,  1 ui, 3 stengels bleekselderij, 3 tomaten, bloem, (natuurlijk) bouillonblokje, tijm, rozemarijn, laurierblad, peper en zout.

  • Snijd alle groenten fijn.
  • Bestrooi de schenkel met peper en zout en wikkel de schenkel door bloem.
  • Bak de schenkel lekker bruin aan beide kanten in een braadpan.
  • Haal de schenkel eruit, voeg de wortel, ui en bleekselderij toe en laat deze ongeveer 5 minuten bakken in het braadvocht.
  • Leg de schenkel weer terug in de pan en voeg de stukjes tomaat toe. Voeg daarna het kokend water, het bouillonblokje, het laurierblad en de tijm en rozemarijn toe. De schenkel moet net niet geheel onder water staan.
  • Laat dit 4 uur sudderen.
  • Verwijder het bot van de schenkel en snijdt het vlees in stukjes. Eventueel kunt u het op het laatst nog wat binden voor een goede dikte van saus.

Dit stoofpotje is goed te combineren met aardappelen, rijst of risotto. Voor meer personen kunt u de schenkels één voor één aanbakken en later samen in de braadpan laten stoven.

Wilt u extra schenkels bijbestellen: Dat kan, er zijn nog schenkels aanwezig in de diepvries.

Wilt u wel schenkel houden in uw pakket, maar uw soepbeentjes en mergpijpjes laten vervangen door gehakt, geef dat dan aan onder opmerkingen bij het bestelformulier.