Tweeling voor Janine!

Maandag had Janine het echt moeilijk, ze is zo zwaar, ze kan bijna niet meer opstaan. Zou ze soms een tweeling hebben? Een tweelinggeboorte is altijd spannend, ze kunnen bijv. in elkaar verstrengeld zitten in de baarmoeder.

Maandagavond was ze steeds aan het persen, haar banden waren ook weer wat meer weg. Frans heeft voor de zekerheid de strik losgemaakt, maar toen kwam er weer een stukje baarmoeder uit. Dus heeft hij de strik weer vastgemaakt. ’s Nachts is Frans ongeveer ieder uur gaan kijken. Om 4 uur durfde hij toch weer niet langer te wachten en heeft de strik toch weer los gemaakt. Hij heeft toen de koe opgevoeld en voelde toch al pootjes!

Om 7 uur belde hij me op, hij durfde niet langer te wachten, de pootjesblaas had hij zelf kapot gemaakt en er kwam een sloot vruchtwater uit. Voorzichtig heeft hij de pootjes naar buiten gehaald en toen heeft hij er rustig aan getrokken, en daar kwam een prachtig kalf…. dan is het altijd weer spannend: Leeft het, gaat het ademen? Snel wat water over het kopje gegooid en slijm uit zijn bekje gehaald. En ja hoor, het bewoog direct zijn kop en ademde.

Janine met tweelingMaar Janine was nog steeds dik, Frans heeft haar weer opgevoeld en ja hoor…hij voelde nog pootjes, en het leefde, want het trok hard zijn pootjes terug toen Frans er aan voelde. Toen heeft hij de pootjes ook naar buiten gehaald, en binnen een minuut was ook het tweede kalfje er, het was even iets trager, maar toen richtte het ook zijn kopje op. Het is een prachtig gezicht: de 2 broertjes bij elkaar te zien liggen. De eerste keer heeft Frans ze geholpen om de spenen te vinden om te drinken maar daarna konden ze het al zelf!

De 2 stiertjes hebben we Onno en Otto genoemd.