Een nieuwe dekstier!

Omdat we dit jaar zoveel koeien en vaarzen hebben die bij de stier gaan passen ze niet allemaal in één wei. Daarom hebben we ook 2 dekstieren nodig. Op de dijk in de Perponcherpolder tussen Eindewege en Wolphaartsdijk loopt onze dekstier Gajus om de vaarzen te dekken.

 

LodewijkIn het natuurgebied bij de Zwaakse Weel tussen Nisse en Kwadendamme loopt nu onze nieuwe dekstier bij de zoogkoeien. We hebben Lodewijk dit voorjaar gekocht van een Herefordhouder bij Venray in Limburg. Zijn moeder komt uit Denemarken. U ziet vast wel iets bijzonders aan Lodewijk: Hij heeft namelijk geen horens. Deze horens zijn niet verwijderd, dat doen we niet omdat dat een heel pijnlijke ingreep is voor de runderen.

Er zijn namelijk 2 soorten Herefords: gehoornde en ongehoornde, polled genoemd. We hebben nu voor een ongehoornde stier gekozen omdat de stieren dan in de stal minder met elkaar vechten en ook voor onze eigen veiligheid. En als we nog eens een natuurgebied kunnen pachten met daarin een wandelpad heeft de eigenaar ook liever dat er ongehoornde dieren in lopen.

Ongehoornd=polled is dominant over gehoornd. Dat wil zeggen dat polled overheersend is bij de overerving. Dus als het goed is krijgen we volgend voorjaar ook ongehoornde kalfjes…