Het wonder van Roderik

DSC02311Na 5 voorspoedige geboortes ging het met de geboorte van Roderik op 13 april wel anders….

14 uur:
Frans kijkt bij de koppel koeien bij het Veerse Meer en ziet dat Maxima zich afzondert, ze schrikt en rent weg.
18:30 uur:
Hans, die in de buurt woont, komt langs en ziet een koe die steeds met haar kop boven het water in de kreek staat. Even later ziet hij een kalf in het water liggen. Hij belt direct Frans.
18:45 uur:
Frans “vliegt” met de auto naar het Veerse Meer, ziet direct dat het niet goed gaat en waadt door het water. Leeft het kalf nog? Ja! Hij houdt het kopje boven het water en trekt het kalf op de kant en wrijft het droog. De koe was voortdurend bezig geweest het kalf te likken en zo in beweging te houden. Het was heel erg afgekoeld. Frans gaat naar huis om de veekar.
19:30 – 22 uur:
Frans gaat koe en kalf naar huis halen maar melkt eerst de koe uit en geeft de melk via de sonde aan het kalf. Bij thuiskomst ligt het kalf gestrekt in de kar en ademt het rochelend en heel snel. We hebben weinig hoop dat het kalf het zal overleven. Zijn oogjes zijn bijna dicht en zijn temperatuur is 32.9. We leggen het onder de warmtelamp, als het kalfje dood zal gaan ligt het zo toch zo comfortabel mogelijk. De moederkoe trekt zich terug en kijkt van een afstandje naar haar kalf, ze ziet dat het niet goed gaat.
23 uur:
We komen weer bij het kalf en het lijkt iets beter! Zijn oogjes zijn wat meer open. Zijn temperatuur is 34.5. We geven het weer melk van zijn moeder via de sonde.

14 april

3:30 uur:
Frans gaat kijken en kan zijn ogen bijna niet geloven: Het kalf probeert te staan! Het probeert bij de moeder te drinken en het lukt, hij drinkt een hele poos!
7:30 uur:
Het kalf is weer wat minder, het ligt weer meer gestrekt, de ademhaling is niet meer rochelend maar wel heel snel. Zijn temperatuur is 38.1.
verder die dinsdag:
We geven het kalf weer sondevoeding omdat drinken bij de moeder niet lukt, het blijft spannend of het zal blijven leven. Er zit ook slijm in zijn neusje, het heeft waarschijnlijk ook water binnen gekregen. ’s Avonds rent het even door het hok!

15 april

Roderik knapt toch weer wat meer op, drinkt wel eens even bij zijn moeder. ’s Avonds rent het een heel poosje door het hok.

16 april, ’s ochtends

Als Frans in de schuur komt drinkt Roderik zelf bij zijn moeder.

We hadden niet verwacht dat het kalf het zou overleven, het is echt een wonder van de Heere God dat het kalf, dat eerst zo ziek was het toch heeft mogen overleven en nu door zijn hok kan rennen en weer bij zijn moeder kan drinken!